Op zoek naar veiligheidsschoenen of veiligheidslaarzen? Wat betekenen alle normeringen?

EN ISO 20345: Veiligheidsschoeisel voor professioneel gebruik met neusbescherming die weerstaat aan een impact van 200 joule.
EN ISO 20347: Werkschoenen zonder beschermneuzen.
SB Schoenen voorzien van stalen neus en/of stalen plaat.
SBP Gesloten hiel, veiligheidsneus, nagelwerende tussenzool, energieabsorberende hiel, olie-, loog- en zuurbestendig, doorboringweerstand).
S1 Gesloten hiel, veiligheidsneus, antistatisch, energieabsorberende hiel, olie-, loog- en zuurbestendig.
S1P Gesloten hiel, veiligheidsneus, antistatisch, nagelwerende tussenzool, energieabsorberende hiel,olie-, loog- en zuurbestendig, doorboringweerstand.
S3 Gesloten hiel, veiligheidsneus, antistatisch, minimaal 60 minuten waterbestendig, nagelwerende tussenzool (energieabsorberende hiel, olie-, loog- en zuurbestendig, waterdichte schacht).
S4 Laarzen met veiligheidsneus, antistatisch, energieabsorberende hiel, olie-, loog- en zuurbestendig en waterdicht.
S5 Laarzen met veiligheidsneus, nagelwerende tussenzool, antistatisch, energieabsorberende hiel, olie-, loog- en zuurbestendig, doorboringweerstand en waterdicht. 

Slipweerstand:

Slip bestendigheid testen is een onderdeel van de EN certificering.  Deze certificering is het testen van de slipbestendigheid op diverse ondergronden:

  • SRA: Bestendigheid tegen uitglijden op een keramische vloer met water en schoonmaakmiddel
  • SRB: Bestendigheid tegen uitglijden op een stalen vloer met glycerine 
  • SRC: SRA & SRB

Prachtig overzicht, maar wat houdt dit in de praktijk in?

De keuze van de werkschoenen hangt samen met het type werk wat u verricht.

Werkt u met name in droge omstandigheden en heeft u  bescherming van de neus nodig? Dan heeft u een SB genormeerde schoen nodig. Onze SB genormeerde schoenen treft u aan op deze pagina.
Werkt u met name in droge omstandigheden en heeft u  bescherming van de neus en de zool nodig? Dan heeft u een SB-P genormeerde schoen nodig. Onze SB-P genormeerde schoenen treft u op deze pagina.
Werkt u met name in droge omstandigheden en heeft u  bescherming van de neus nodig en moet de schoen antistatisch zijn? Dan heeft u een S1 genormeerde schoen nodig. Onze S1 genormeerde schoenen treft u op deze pagina 
Werkt u met name in droge omstandigheden en heeft u bescherming voor de neus en de zool nodig en moet de schoen antistatisch zijn? Dan heeft een S1P genormeerde schoen nodig. Onze S1P genormeerde schoenen treft u op deze pagina's aan. 
Werkt u met name in wisselende omstandigheden (droog en nat) en heeft u bescherming voor de neus en de zool nodig en moet de schoen antistatisch zijn?? Dan heeft u S3 genormeerde schoenen nodig. Onze S3 genormeerde schoenen treft u op deze pagina's aan.

Ook voor laarzen zijn er verschillende veiligheidsnormering.
Het verschil tussen de S4 normering en S5 is de stalen plaat. Deze zit wel in de S5 genormeerde laarzen. Onze S4 genormeerde laarzen treft u op deze pagina aan. 
Onze S5 genormeerde laarzen treft u op deze pagina aan.